CTET English Question Papers 2017

CTET English Question Papers 2017 - You can find here Question Papers of English for Central Teacher Eligibility Test (CTET) Examination to be held in July 2017 online.

Directions—(Q. 1–10) In questions 1 to 10 you have a brief passage with 10 questions. Read the passage carefully, and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

You may think the sign of a good manager is to have a department where everybody is busy at work on their assigned tasks. But if your people are merely doing their jobs, they’re only working at about half their potential. A truly productive department is one in which every employee is actively thinking of better, more efficient methods of working ways in which to produce a higher quality product, in less time, at lower cost.

To get this kind of innovation from your people, you have to be receptive to new ideas; what's more, you have to encourage your people to produce new ideas. Incentives are one way to motivate employees to be more productive. You can offer a cash bonus, time off, or a gift. But a more potent form of motivation is simply the employee's knowledge that management does listen to him or her, and does put employee suggestions and ideas to work.

When you listen to new ideas, be open-minded. Don't shoot down a suggestion before you've heard it in full. Many of us are too quick, too eager, to show off our own experience and knowledge and say that something won't work because ‘we've tried it before’ or ‘we don't do it that way’. Well, may be you did try it before but that doesn't mean it won't work now. And having done things a certain way in the past doesn't mean you've been doing them the best way. A good manager is open-minded and receptive to new ideas.

1. The given passage speaks about—

(A) the sign of a good manager
(B) the workers doing their job
(C) ways in which to produce a higher quality product
(D) the need to be open to new ideas
Ans : (A)

2. We understand from the passage that a good manager is one—
(A) who has a department where everybody is busy at work
(B) who offers a cash bonus, time off or a gift to his workers
(C) who is open minded and receptive to new ideas
(D) who is too quick, too eager to show off his experience and knowledge
Ans : (C)

3. People merely ‘doing their jobs’ in the passage means—
(A) that people busy at work do not perform their assigned tasks
(B) that such people produce a higher quality product
(C) that such people are working at about half their potential
(D) that such people are innovative
Ans : (C)

4. In a truly productive department—
(A) people are busy at work on their assigned tasks
(B) people are busy at work to produce a large quantity of product
(C) people always think of evolving better and more efficient methods of working
(D) people always make a show of their experience and knowledge
Ans : (C)

5. The word ‘motivation’ in the passage means—
(A) to impute a motive to an action
(B) the act of inspiring others
(C) to put a thing into action
(D) None of these
Ans : (B)

6. ‘To be receptive to new ideas’ in the passage suggests—
(A) Readiness to receive new ideas
(B) to be cautious and careful about the new ideas
(C) to share with your people the new ideas
(D) to think of better and more efficient methods of working
Ans : (A)

7. The word ‘incentives’ in the context of the passage suggests—
(A) to produce higher quality product, in less time
(B) to produce higher quality product, at lower cost
(C) an additional payment or additional facilities to employees to increase production
(D) employee's faith that management does listen to his suggestions and ideas
Ans : (C)

8. A truly productive employee, according to the writer, is always—
(A) busy at work on his assigned tasks
(B) actively thinking of better and more efficient methods of working
(C) has an eye on a cash bonus, time off, or a gift
(D) suggesting but never busy at work
Ans : (B)

9. The innovative suggestions or new ideas from your employee can be obtained when—
(A) you offer a cash bonus to him
(B) you make him feel that management does listen to him or her and puts his ideas to work
(C) you distrust his experience and knowledge
(D) you pressurise him to tender new ideas or face the consequences
Ans : (B)

10. A good manager should—
(A) be open-minded and receptive to new ideas
(B) quickly shoot down innovative suggestions from an employee to assert supremacy of his experience and knowledge
(C) discard innovative ideas dubbing them unworkable
(D) be content with the normal functioning of the department
Ans : (A)

Directions—(Q. 1–5) Each sentence has one or two blanks. Choose the word or set of words that best completes the sentence meaningfully.

1. He went to the library ……… to find that it was closed.
(A) seldom
(B) never
(C) only
(D) solely
Ans : (C)

2. The ties that bind us together in common activity are so ………that they can disappear at any moment.
(A) tentative
(B) tenuous
(C) consistent
(D) restrictive
Ans : (B)

3. Her reaction to his proposal was ………. She rejected it ……….
(A) inevitable–vehemently
(B) subtle–violently
(C) clever–abruptly
(D) sympathetic–angrily
Ans : (A)

4. His ……… directions misled us we did not know which of the two roads to take.
(A) complicated
(B) ambiguous
(C) narrow
(D) fantastic
Ans : (B)
5. It would be difficult for one so ……… to believe that all men are equal irrespective of caste, race and religion.
(A) emotional
(B) democratic
(C) intolerant
(D) liberal
Ans : (C)
Directions—(Q. 6–10) In each of the following sentences four words or phrases have been bold. Only one bold part in each sentence is not accepted in standard English. Identify that part and mark its letter (A), (B), (C) or (D) in your as answer.
6. Gaze for a thing (A) that are not (B) available easily (C) in the country is a universal phenomenon. (D)
Ans : (B)
7. It is foolish to be expecting (A) one person to be like another (B) person, for (C) each individualis born (D) with his characteristics traits.
Ans : (A)
8. The tendency to believe (A) that (B) man is inherently dishonest is something (C) that will be decried. (D)
Ans : (D)
9. I have not come across very (A) few (B) people who (C) think of thing beyond (D) their daily work.
Ans : (B)
10. He managed to board (A) the running train (B) but all his luggages (C) was (D) left on the station.
Ans : (C)
—(Q. 51–55) In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate words four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate the correct sequence.
51. Tourists always enjoyed .................... the setting sun in the Darjeeling hills.
(A) to watch
(B) watching
(C) in seeing
(D) seeing
Ans : (B)
52. The speaker did not properly space out his speech, but went on .......... one point only.
(A) stressing
(B) avoiding
(C) devoting
(D) decrying
Ans : (A)
53. A ............... of Japanese artists stepped off the coach amidst a warm welcome.
(A) troop
(B) troupe
(C) band
(D) gang
Ans : (B)
54. Today students should be reconciled .............. the way things are changing.
(A) with
(B) to
(C) for
(D) at
Ans : (A)
55. Ramappa ........... as the Mayor of the town and he will assume charge this Friday.
(A) elects
(B) elected
(C) is elected
(D) is electing
Ans : (C)
Directions—(Q. 56—60) In these questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If there is no error, indicate corresponding to (D).
56. He ate (A) / nothing (B) / since yesterday. (C) No error (D)
Ans : (A)
57. An experimental vaccine (A) / has brought (B) / glimmer of hope for malarial researcher. (C) No error (D)
Ans : (C)
58. After making me wait for two agonising hours (A) / the great man called me in (B) / and asked me what do I want. (C) No error (D)
Ans : (A)
59. The ebb and flow of the tides (A) / are (B) / now understood. (C) No error (D)
Ans : (B)
60. The green paint on the wall (A) / provides a suitable contrast (B) / with the yellow doors. (C) No error (D)
Ans : (C)
Directions—(Q. 61–65) Group of four words are given. In each group one word is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word.
61. (A) Submitted
(B) Admitted
(C) Comitted
(D) Omitted
Ans : (C)
62. (A) Brillient
(B) Valiant
(C) Salient
(D) Radiant
Ans : (A)
63. (A) Recuperate
(B) Regulate
(C) Reinstate
(D) Seperate
Ans : (D)
64. (A) Cease
(B) Seize
(C) Beseige
(D) Beseech
Ans : (C)
65. (A) Carrier
(B) Carreer
(C) Courier
(D) Barrier
Ans : (B)
Directions—(Q. 66–70) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and indicate the answer.
66. Censure
(A) Criticise
(B) Appreciate
(C) Blame
(D) Abuse
Ans : (A)
67. Diligent
(A) Industrious
(B) Indifferent
(C) Intelligent
(D) Energetic
Ans : (A)
68. Contemplation
(A) Consideration
(B) Meditation
(C) Deliberation
(D) Speculation
Ans : (B)
69. Adulation
(A) Duration
(B) Argument
(C) Flattery
(D) Institution
Ans : (C)
70. Quiver
(A) Quarrel
(B) Quicken
(C) Waver
(D) Tremble
Ans : (D)
Directions—(Q. 71–75) Choose the word opposite in meaning to the given word and choose the correct alternative.
71. ANIMOSITY
(A) Love
(B) Lust
(C) Luck
(D) Loss
Ans : (A)
72. ALTERCATION
(A) Explanation
(B) Challenge
(C) Compromise
(D) Opposition
Ans : (C)
73. COAX
(A) Dull
(B) Dissuade
(C) Active
(D) Speed
Ans : (B)
74. ERUDITE
(A) Educated
(B) Unscholarly
(C) Scholarly
(D) Possessive
Ans : (B)
75. AFFLUENT
(A) High
(B) Poor
(C) Rare
(D) Fluent
Ans : (B)
Directions—(Q. 76–80) In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and indicate the correct answer.
76. A few days before his death, he made a clean breast of everything.
(A) Confessed
(B) Took off his shirt
(C) Suffered
(D) Spoke ill
Ans : (A)
77. I am done for.
(A) Ruined
(B) Rewarded
(C) Answered
(D) Questioned
Ans : (A)
78. For a healthy and lasting friendship one must be on the level.
(A) Equally rich
(B) Mentally compatible
(C) Honest and sincere
(D) Ready for sacrifices
Ans : (A)
79. The foolish young man soon made ducks and drakes of the vast property his father left him.
(A) Squandered
(B) Distributed
(C) Spent
(D) Gave in charity
Ans : (A)
80. All his ventures went to the winds.
(A) Dissipated
(B) Spread all over
(C) Got speed of the winds
(D) Became well-known
Ans : (A)
Directions—(Q. 81–90) In these questions, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of thealternatives given. Indicate your correct answer—
Passage
Happy is the man who …(81)… the habit of reading when he is young. He has secured a lifelong source of …(82)…, instruction and inspiration. So long as he has his beloved books he need …(83)… feel lonely. He always has a pleasant …(84)… of leisure moments. He is the …(85)… of wealth more precious than gold. …(86)… indeed is the man who does not read and …(87)… is his life. …(88)… gives the highest kind of pleasure. When we are …(89)… it is a healthy recreation to lose …(90)… in the company of books.
81. (A) owns
(B) buys
(C) acquires
(D) takes
Ans : (C)
82. (A) pleasure
(B) satisfaction
(C) sadness
(D) dejection
Ans : (A)
83. (A) always
(B) ever
(C) sometimes
(D) never
Ans : (D)
84. (A) source
(B) occupation
(C) possession
(D) relief
Ans : (A)
85. (A) possessor
(B) loser
(C) master
(D) heir
Ans : (A)
86. (A) rich
(B) lucky
(C) poor
(D) bad
Ans : (C)
87. (A) full
(B) vacuum
(C) empty
(D) deep
Ans : (C)
88. (A) writing
(B) speaking
(C) listening
(D) reading
Ans : (D)
89. (A) weak
(B) fresh
(C) sick
(D) tired
Ans : (C)
90. (A) himself
(B) ourselves
(C) yourselves
(D) themselves
Ans : (B)
Directions—(Q. 91–95) In these questions, you have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer-each question out of the fouralternatives and indicate the correct answer.
Passage
The public sector banks are witnessing in India a period of transition and are at crossroads, where they without giving up social responsibility, should also remain healthy. They need to undertake risky experiments. yet perform it innovatively in a way it does not fail. They should make forays into new areas which are rarely tread by them and lose no emerging opportunities. It should be understood that absence of any bad advance is no sign of efficient banking system. It only indicates immense. conservatism. However this is no guarantee for profit. There should be a balance between liquidity and risk. Past sins should be forgotten. Novel and pragmatic techniques should be adopted without which banks would be in danger.
91. What according to the author, are the public sector banks witnessing ?
(A) A period of profit
(B) A period of change
(C) A period of certainty
(D) A loss-making period
Ans : (B)
92. In addition to being socially responsible, what does the author want the banks to be ?
(A) Customer-friendly
(B) Able to attract foreign investors
(C) Financially healthy
(D) Senseless risk-takers
Ans : (C)
93. How can the banks take risks without risking a failure ?
(A) By being innovative
(B) By soliciting the help of the government
(C) By being financially healthy
(D) By being conservative
Ans : (A)
94. What does the absence of any bad advance indicate ?
(A) A penchant for risks
(B) Immense conservatism
(C) Financial independence
(D) A deep-seated social commitment
Ans : (D)
95. What would happen if novel and pragmatic techniques are ignored ?
(A) Will put the banks in danger
(B) Will undermine the banks’ social commitment
(C) Will reveal the untapped talent
(D) Will result in inefficient portfolio management
Ans : (A)
Directions—(Q. 96–100) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate the appropriate answer.
96. Simple, fast-spreading plant without flowers or leaves, which can often cause disease—
(A) Bacteria
(B) Amoeba
(C) Virus
(D) Fungus
Ans : (A)
97. One who is greedy—
(A) Voracious
(B) Avaricious
(C) Carnivorous
(D) Omnivorous
Ans : (B)
98. An area of land that is controlled by a ruler—
(A) Colony
(B) Dominion
(C) County
(D) Municipality
Ans : (B)
99. A place where Jews worship according to their religion—
(A) Cathedral
(B) Synagogue
(C) Chapel
(D) Demagogue
Ans : (B)
100. One who is indifferent to pleasure and pain—
(A) Ascetic
(B) Esoteric
(C) Stoic
(D) Sceptical
Ans : (C)

No comments:

Powered by Blogger.